Viatjar amb gossos i gats.

El més important:

 • El microxip, passaport i la vacuna antiràbica.
 • Consultar amb l’oficina consular del país que voleu visitar i comprovar que obligacions que ha de complir.
 • Si viatja a un país fora de la Unió Europea sense conveni necessitarà el certificat de l’anàlisi d’anticossos antirrábicos de la seva mascota per tornar a la Unió Europea.
 • Portar el seu gos o gat dins el seu cotxe complint les normes de circulació.
 • No deixar mai a l’animal tancat dins del vehicle si la temperatura ambient és superior a 25-27 º C, encara que no estigui a ple sol.
  Aviat vindrà l’estiu i amb ell les vacances, alguns de vostès voldran anar-se’n amb la seva gossa Lluna, el seu gos Bobby o amb la seva gata Misha, a compartir un dies d’esbarjo a la natura o a conèixer altres països amb ells. Això tan idíl·lic pot tenir un final desagradable si no es fan les coses bé.

Anem per parts, començarem pel tema dels documents.

Què ens cal per viatjar amb les nostres mascotes? :

 1. Que estiguin correctament identificats amb un microxip i que aquest microxip estigui inscrit en una base de dades reconeguda com a tal. A Catalunya l’AIAC (Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia), a la resta d’Espanya el REIAC (Xarxa Espanyola d’Identificació d’Animals de Companyia) on podrà verificar si el seu animal es troba inscrit en un d’aquests arxius autonòmics que conté el REIAC inclòs el català.
 2. Disposar d’un passaport, aquest document incorpora dades  del propietari i de la mascota, així com dades de tipus sanitari com les vacunes antiràbiques, que són vigents durant un any, desparasitacions internes i externes, etc. Està lligat al microxip i l’hi farà el seu veterinari. És obligatori per a la circulació d’animals de companyia per la Unió Europea (UE) i altres països tercers que han establert convenis amb la UE. Per circular per Espanya no és obligat, es pot circular amb la cartilla de vacunació actualitzada. Cal tenir en compte que en determinades comunitats autònomes és obligatòria la vacunació antiràbica anual, per tant és important revisar la data de l’última vacunació antiràbica abans de marxar.
 3. Per viatjar a qualsevol país ja sigui de la UE o per països tercers és molt important fer la previsió del viatge amb temps i anar a l’oficina consular del país en qüestió que tinguin més propera, per tal de sol·licitar la informació actualitzada dels requisits que exigeixen per accedir al seu territori amb la seva mascota. Un cop disposi d’aquesta informació, poseu-vos en contacte amb el seu veterinari de confiança i ell li farà els documents i actuacions necessàries per a dur a terme les demandes del país que desitja visitar.
 4. Ara ja ha obtingut tota la documentació, ho té tot? , potser no. Si va a un país de la Unió Europea no hi ha cap problema, podrà tornar a Espanya amb la documentació amb la qual ha sortit, però alerta, si es surt de la UE i va a un país tercer que no estigui inclòs en el llistat de països amb conveni amb la UE, ha de tornar a entrar a la Unió Europea i per tant necessitarà un certificat dels nivells en sang dels anticossos antiràbics de la seva mascota, realitzat per un laboratori homologat per la Unió Europea, això és bastant complicat en algunes zones del món. La meva recomanació és fer-ho abans de sortir, per evitar molts i molts mals de cap

Ara parlarem una mica de les recomanacions legals en funció del tipus de transport utilitzat:

 1. Si va amb cotxe haurà de complir el reglament de circulació vigent que ens obliga a disposar de sistemes de fixació del nostre animal de companyia per impedir accidents, ja siguin cistelles o caixes de transport coneguts com “transportins” o amb separacions físiques entre el conductor i els animals com les malles entre espais.

En el cas que el seu viatge requereixi altres mitjans de transport, aeri, marítim, ferroviari o terrestre, seran les empreses gestores les que tindran l’última paraula al respecte de les condicions dels habitacles. Aquestes empreses han de complir i fer complir els requisits de la Unió Europea al respecte del Benestar Animal que fa referència a les condicions del transport d’animals pel territori de la UE.

Finalment faré algunes recomanacions higienicosanitàries i de tractament dels nostres amics:

 1. És important minimitzar l’estrès dels gats i gossos que viatgen fent proves i acostumant-los a les caixes de transport i els vehicles molt abans de l’inici del viatge, fent que l’animal senti com a seu aquell espai, ens ajuden els productes amb feromones que actualment disposem .
 2. En cas d’animals que amb aquestes actuacions d’aclimatació no s’adaptin, podrà buscar ajuda en el seu veterinari, que li aconsellarà algun producte per disminuir l’ansietat i els mareijos.
 3. És important que un cop iniciat el viatge, feu parades cada 2 hores per baixar a l’animal i pugui veure aigua i, si escau, fer les seves necessitats. En viatges llargs de més de 5 hores caldrà anar proveïts de la seva alimentació habitual .
 4. No han de deixar l’animal dins el vehicle tancat o simplement amb una petita obertura, els dies on les temperatures siguin superiors als 25-27 ºC, al vehicle poden pujar molt 50-55 ºC i generar un cop de calor i matar a la nostra mascota. Malauradament es donen casos cada any, moltes vegades per desconeixement o en alguns casos per descuit .

Recordi que per viatjar cal:

 • El microxip, passaport i la vacuna antiràbica .
 • Consultar amb l’oficina consular del país que voleu visitar i comprovar que obligacions que ha de cumplir.
 • Si viatja a un país fora de la Unió Europea sense conveni necessitarà el certificat de l’anàlisi d’anticossos antiràbics de la seva mascota per tornar a la Unió Europea.
 • Portar el seu gos o gat dins el seu cotxe complint les normes de circulació.
 • Pari i baixi del vehicle cada 2 hores perquè begui i es mueva.
 • No deixar mai a l’animal tancat dins del vehicle si la temperatura ambient és superior a 25-27 º C, encara que no estigui a ple sol .

Bones vacances i bon viatge !